טוען

ערן מרדכי לעיתון כלכליסט: הצמיחה בהעסקת אנשים עם מוגבלויות מסמלת עידן חדש

ערן מרדכי | 13.12.19

ערן מרדכי, מנכ"ל דנאל משאבי אנוש, במאמר דעה לעיתון "כלכליסט": אם בעבר הפנו אנשים עם מוגבלות לסקטורים מאוד מסויימים, כגון שירות הלקוחות, היום אנו עדים לשילובם בכל מגזר ובתפקידים משמעותיים במשק.

בשבוע האחרון דיווחה נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות כי נרשמה עלייה בשיעור העסקת בעלי המוגבלות. לפי הנתונים, שיעור המועסקים בקרב אוכלוסייה זו, הגיע בשנת 2018 ל-60%, לעומת 50% בשנת 2017.

שיעור ההעסקה בקרב אנשים עם מוגבלות חמורה עלה מ-32% בתחילת העשור ל-47% בשנה החולפת. עלייה זו מסמלת את תחילתו של עידן חדש בשוק התעסוקה בישראל, ששנים רבות היה חסום בפני אוכלוסייה זו.

בתמונה: משרד רו"ח שמשלב בעלי מוגבלות. צילום: דור מנואל. 

בשנים האחרונות אנו עדים לנתונים המעידים על שילובם  הגובר של אנשים בעלי מוגבלויות בשוק החופשי. הסנונית הראשונה של תהליך זה החלה לפני כחמש שנים, עת שנחתם צו ההרחבה לעידוד והגברת התעסוקה של אנשים עם מוגבלויות, אשר קבע כי חברות במגזר הפרטי המונות מעל 100 עובדים, מחוייבות בייצוג הולם של לפחות 3% מכלל העובדים המועסקים בחברה יהיו אנשים עם מוגבלויות. סנונית זו הובילה לפעולות יזומות, הן מצד המדינה, הן מצד הסתדרות העובדים והן מצד ארגונים שונים, לפתיחת הדלת בפני אוכלוסייה שהייתה מודרת בשוק.

אחד המוסדות הגדולים במדינה שעשה שינוי משמעותי ומהותי בנושא הוא המוסד לביטוח לאומי, שהוציא מכרז ייחודי לחברות המתמחות בהשמת עובדים, כדי שיהיו החוט המקשר והמניע בין אוכלוסיית האנשים עם מוגבלותיו לחברות וארגונים שמחפשים עובדים. במסגרת אותו מכרז, במהלך חמש השנים האחרונות השתלבו בשוק העבודה מעל ל-4,000 אנשים עם מוגבלויות.

השילוב של משרד ממשלתי קואופרטיבי יחד עם השוק החופשי הביא לפריצת הדרך ולשינוי כיוון. יותר ויותר אנשים עם מוגבלות החלו להשתלב בשוק התעסוקה, ובהתאמה ארגונים, חברות ומעסיקים החלו לשנות באופן מהותי את התפיסה שלהם לנושא. אם בעבר מעסיקים תפסו אנשים עם מוגבלויות רק דרך המגבלה שלהם, כיום מבינים את החשיבות של תרומתם לחברה ולארגון. מעסיקים וחברות הבינו שלכל אדם, ללא קשר למוגבלות, יש את החוזקות והיתרונות שלו, וזה מה שעומד לנגד עיניהם.

גם לעיוור, חירש, אדם שיושב על כיסא גלגלים או אדם עם אוטיזם – יש הרבה מה להציע, לא פחות מכל עובד אחר בשוק. אם בעבר הפנו אנשים עם מוגבלות לסקטורים מאוד מסויימים, כגון שירות הלקוחות, היום אנו עדים לשילובם בכל מגזר ובתפקידים משמעותיים במשק. גם שיעורי האבטלה הנמוכים, שפורסמו לאחרונה, והעובדה שחברות בכל תחום משוועות לעובדים - מאפשרים הרבה יותר הזדמנויות לאנשים עם מוגבלות.

נכון, אנו לא חיים בעולם אוטופי ויש עוד הרבה מאוד עבודה, אך כן ישנו שינוי מגמה. על מנת להמשיך בתנופת פתיחת השערים, על המדינה להמשיך באותו קו לעידוד חברות וארגונים לקליטת אנשים עם מוגבלויות, ואף להגדיל את הקליטה בקרב מוסדותיה היא של אנשים עם מוגבלויות. במקביל, על ארגונים גדולים ומשפיעים במשק, הן ציבוריים והן פרטיים, לצאת ביוזמות נרחבות לשילובם.

כך לדוגמה משרד החינוך, שמשווע למורים, בעוד שישנו קהל יעד איכותי של אנשים שמעוניינים ורוצים לעבוד. אם עוד ועוד ארגונים ישכילו לפתוח את השער לעבודה לבעלי מוגבלויות ולאמץ את התפיסה המתקדמת הם ירוויחו כוח אדם איכותי, מסור ונאמן, שמעריך את מקום העבודה שלו.

 

לינק לכתבה בעיתון כלכליסט: https://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3775678,00.html.


סוכן חכם

קבלו משרות למייל מיד עם פרסומן!

בהרשמה אתם מאשרים את תקנון האתר.
בלי ספאם, מבטיחים!